Benvingut al Bloc de l'Agrupació Artístico Musical
"El Trabajo" de Xixona.
Ací pots trobar informació d'aquesta banda creada en 1878, la seua història, publicacions, concerts i altres aspectes interessants. També t'informarem de les activitats i actuacions que estem preparant. Esperem que t'agrade la visita.

Sons de Colors

CURRICULUM DE L'AGRUPACIÓ ARTÍSTICOMUSICAL "EL TRABAJO" DE XIXONA

La música ha estat una de les passions més ancestrals dels xixonencs. La referència documental més antiga referida a l’art musical procedeix del 1878 quan es va fundar la Societat Filharmònica La Armonía, de la qual seria el seu primer director Esteban Fillol Verdú.
El 14 de juny de 1903 es va constituir la Societat Filharmònica La Independiente, continuadora de l’agrupació anterior. El primer president fou Casto Sirvent Cots, actuà com a primer director Enrique Llorens Molla. Gran i diversa va ser la seua activitat musical desenvolupada durant els primers vint anys d’existència, però finalment no pogueren subsistir per falta de mitjans econòmics, i no trobaren una altra eixida que integrar-se en la Sociedad de Socorros Mútuos El Trabajo. Esta fusió es va produir el 28 d’abril de 1921, sota la presidència de José Garrigós Cremades i la batuta de José Monllor Grau. La marxa artística de la banda va ser interrompuda per la Guerra Civil, que dispersà els seus components, i no es va reorganitzar fins el 1945, any en què es va crear la nova societat amb el nom d’Agrupació Artisticomusical.

Molts foren els premis i trofeus obtinguts en certàmens i competicions: primer Premi del Pasdoble (Alacant, 1947), primer i tercer Premi del Pasdoble (Alacant, 1948). Continuen les activitats fins l’any 1966, quan una aguda crisi acaba amb la dissolució de l’Agrupació Artisticomusical, però el 20 de gener de 1969 i empesos per eixe sentiment interior musical, un grup de músics tornen a començar les activitats de la banda. Sota la presidència de José María Verdú Miquel, la direcció de Gastón Mateo Carbonell, acollits de nou per la societat El Trabajo i comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xixona, comença la reorganització.
El 17 de juliol de 1970, Vicente Pla Candela es fa càrrec de la banda. Aquest, amb la seua joventut, vitalitat i grans coneixements musicals va aconseguir elevar, en gran mesura, la qualitat artística de l’agrupació, formant una gran colla de músics, base, en gran part, de l’actual plantilla, tasca que va acomplir fins l’any 1983. A principis de 1984 i durant poc de temps, es va fer càrrec de l’agrupació Rafael Asensi. Entre gener de 1984 i juny de 1986 va presidir la banda de música Luis Gironés Galiana.

És el juliol de 1984 quan es va fer càrrec de la direcció de la banda Joan Garcia i Iborra. Els seus grans coneixements musicals i la seua capacitat de treball van revolucionar l’ambient musical de Xixona i va aconseguir situar la banda a un nivell musical mai abastat, aconseguint el març de 1987 el primer premi del XVII Certamen Provincial de Bandes de Música, organitzat per la Diputació Provincial en la tercera categoria; en novembre del mateix any, el primer premi al IX Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, celebrat al Palau de la Música de València; l’11 de març de 1989 també el primer premi del XVIII Certamen Provincial de Bandes de Música de la Diputació Provincial d’Alacant, a la ciutat d’Elda, en la primera categoria; i en novembre, el segon premi del XI Certamen de Bandes de Música de la Comunitat Valenciana, celebrat a Xest, dins de la primera categoria. Aquesta sèrie continuada d’èxits va ser possible, en bona part, per l’alt grau de compenetració existent entre el director i Alejandro Monerris Sirvent, que va presidir la banda de música des de juny de 1986 fins al gener de 1990. Al 1990 s’edita el primer disc compacte de música festera Xixona per la Festa (FLOC). La presidència estigué ocupada primerament per Carlos Arques Candela i després per Luis García Sirvent.

Joan Garcia Iborra abandona la banda l’agost de 1992. El següent director va ser Pedro Lara Navarrete qui va estar amb la banda entre novembre del 1992 i novembre del 1994. Després i durant quasi un any, la plaça de director estigué vacant, sent Francisco Arques Espí el president.
Al setembre de 1995, va ser nomenat director titular José Rafael Pascual Vilaplana; sota la seua direcció i sent president Vicente Pardo López, en febrer de 1996 la banda grava per a CANAL 9 TV el programa “Una música, un poble”, tambè s’edita el CD Música i Festa (EGT), pel març de 1997.
Altre treball realitzat per aquesta Agrupació és el disc compacte editat pel Comitè Comarcal de l’Alacantí, amb l’obra Archeus de José Rafael Pasqual on van participat deu bandes de la comarca. El president de l’agrupació era Alejandro Cremades Pastor (1998-1999).
El tercer treball discogràfic fou Acords de Festa (2000) sota la direcció de José Rafael Pasqual-Vilaplana, gravat als estudis Tabalet d’Alboraia (València). Aquest mateix any l’Agrupació va ésser elegida per a la gravació del CD Suena la Banda, de la col·lecció Plaza Mayor, en el II Ciclo de Conciertos de Radio Nacional de España, gravació enregistrada en el Palau de la Música de València en directe.
La companyonia entre el director José Rafael Pasqual-Vilaplana i la Banda de Xixona arriba a unes excel·lents i magnífiques relacions. Aquest bon ambient es correspon amb uns bon resultats bandístics.

L’any 2000 agafa la presidència de l’Agrupació José Daniel Planelles Torregrosa. Dins del seu mandat cal destacar la creació de l’Escola intercomarcal de música L’Alacantí-L’Alcoià presidint-la els anys 2002 i 2003, el projecte de la Casa de la Música i la gravació de l’últim treball de música festera Saxum (AUDIOART) el 2004, sota la direcció de José Rafael Pasqual-Vilaplana, a pesar de haver deixat la direcció de la banda en gener del 2003. El 29 de novembre de 2003 entra com a director titular José Francisco Mira Marín.

El 29 de febrer de 2005 agafa la presidència de l`Agrupació Alfonso Zaragoza Miquel que viurà la inauguració i l’acabament de la Casa de la Música el 20 de maig de 2005, a mes a mes, de la presentació del llibre Divino Arte. Historia de la Banda de Música de Jijona 1879-2003, nominat per als premis Euterpe 2006 a la publicació amb temàtica musical de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, del que es autor.
El 21 de maig de 2006, la banda grava per a la televisió el programa Bandàlia que va ser emés per “Punt 2”. En novembre de 2006 la Banda rep la insígnia d`or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per els seus 125 anys de historia.

El 20 de gener de 2007 entra com a president per segona vegada Alejandro Cremades amb l’objectiu de seguir la línia de qualitat que s’ha guanyat la Banda de Xixona.
El juliol de 2007 la Banda enregistra el CD Díptic del Tirant obra de José Rafael Pascual-Vilaplana amb l'empresa AudioArt. Projecte patrocitat per la SEU Universitària de Xixona i l'institut IVITRA.
El 9 de novembre de 2008 participa en el XVIII Certamen Nacional de Bandes Ciutat de Múrcia i obté el 2n Premi.

En Novembre de 2009 entra com a director titular Jordi Francés-Sanjuán.

I amb aquest anhel de llibertat artística hem generat la nostra música, sempre amb la humilitat i la dignitat de fer allò que resulta del nostre treball respectuós envers una música que estimem.